Μελέτη και χαρακτηρισμός νέας, πλήρως ανακυκλώσιμης συσκευασίας των φρυγμένων κυάμων καφέ και σύγκριση των ιδιοτήτων της σε σχέση με την ήδη χρησιμοποιούμενη

 In Ανακοινώσεις, Νέα

Οι διαφορές μεταξύ των παλαιότερων και νεότερων πολυστρωματικών συσκευασιών που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία φρυγμένων κυάμων καφέ εντοπίστηκαν και μελετήθηκαν με φασματοσκοπικές, μικροσκοπικές και θερμικές τεχνικές. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επιτυχής αποικοδόμηση και συλλογή των πλαστικών φιλμ των πολυστρωματικών συσκευασιών, σε επεξεργάσιμη μορφή.

Από την επεξεργασία που έγινε φάνηκε ότι οι παλαιότερες πολυστρωματικές συσκευασίες περιλαμβάνουν φιλμ πολυαιθυλενίου, πολυεστέρα και αλουμινίου ενώ οι νεότερες μόνο φιλμ πολυαιθυλενίου (Εικ. 1). Η θερμοκρασία τήξης των πολυμερικών υλικών από τα οποία ήταν κατασκευασμένη η παλαιότερη συσκευασία ήταν 253 οC ενώ η θερμοκρασία τήξης της νέας συσκευασίας ήταν 129 οC.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η νέα συσκευασία απαιτεί χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για την τήξη των υλικών από τα οποία αποτελείται και κατά συνέπεια για την ανακύκλωσή τους μετά τη χρήση της. Επίσης, έγιναν πειράματα αποκόλλησης των διαφορετικών στρωμάτων των νέων συσκευασιών παρουσία διαλυτών, με σκοπό τη συλλογή κι επεξεργασία των μεμονωμένων πολυμερών. Η αποκόλληση ήταν επιτυχής με κοινούς διαλύτες όπως ακετόνη ή αλκοόλη. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και υδατικοί διαλύτες, φιλικοί προς το περιβάλλον, διαχώρισαν τα φιλμ των πλαστικών από τις πολυστρωματικές συσκευασίες,  κάτι που διευκολύνει την ανακύκλωσή τους μετά τη χρήση τους.

Σημαντικό χαρακτηριστικό των πολυστρωματικών συσκευασιών τροφίμων είναι η ικανότητα φραγής των πόρων του υλικού έναντι μορίων αερίων, για δυο λόγους: α) για την αποφυγή εισροής μορίων οξυγόνου και υδρατμών από το εξωτερικό περιβάλλον προς το τρόφιμο με στόχο την διατήρηση της ποιότητάς του, αλλά και β) για την συγκράτηση των ιδιαίτερων πτητικών/αρωματικών συστατικών των τροφίμων στο εσωτερικό της συσκευασίας ώστε να μην υποβαθμίζεται το τρόφιμο.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της συσκευασίας είναι το πάχος της καθώς όσο αυξάνεται ισχυροποιείται η ικανότητα φραγής της. Είναι βέβαιο ότι η παρουσία φιλμ αλουμινίου βελτιώνει την ικανότητα φραγής. Τα νεότερα πολυστρωματικά προϊόντα αντιμετωπίζουν την απουσία αλουμινίου με αυξημένο πάχος πλαστικού. Για την εξέταση της ικανότητας φραγής της νέας συσκευασίας έναντι μορίων Ο2 και CO2 προσδιορίστηκε ο δείκτης διαπερατότητάς τους. Η νέα συσκευασία παρουσιάζει υψηλά όρια φραγής τους, οπότε και είναι κατάλληλες για τη χρήση τους σε τρόφιμα με ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως είναι οι ποικιλίες φρυγμένων κυάμων καφέ.

Μελέτη και χαρακτηρισμός νέας, πλήρως ανακυκλώσιμης συσκευασίας των φρυγμένων κυάμων καφέ και σύγκριση των ιδιοτήτων της σε σχέση με την ήδη χρησιμοποιούμενη

Σχήμα 1. Παραδείγματα πολυστρωματικών συκευασιών καφέ που μελετήθηκαν, αριστερά με φιλμ αλουμινίου ενδιαμέσως των πλαστικών φιλμ, δεξιά χωρίς αλουμίνιο.

 

Μελέτη και χαρακτηρισμός νέας, πλήρως ανακυκλώσιμης συσκευασίας των φρυγμένων κυάμων καφέ και σύγκριση των ιδιοτήτων της σε σχέση με την ήδη χρησιμοποιούμενη

Σχήμα 2. Αριστερά: διάταξη μέτρησης διαπερατότητας αερίων σε φιλμ (GBPI N500 gas permeability analyzer, Κίνα), δεξιά: θάλαμος διαφοράς πίεσης σε κυκλικό δίσκο πολυστρωματικής συσκευασίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο